Excursie 6 juli

De excursie naar het mooie stadje Buren was de laatste Soos bijeenkomst van dit gebroken, vreemde Covid-19 seizoen begin 2021. De zon scheen, we hadden er zin in en we begonnen met een kop koffie plus kersengebak. Het idee dat dit stadje op de nominatie stond om te verdwijnen is nu nauwelijks nog voor te stellen. Even wegdromen, wandelend in de kleine, middeleeuwse straatjes, en koffie drinken op het kerkpleintje, onder een grote boom.                                             Foto’s Leo Schoonhoven

Daarna naar de Sint Lambertuskerk, waar ooit Willem van Oranje trouwde met Anna van Buren in 1551, op 8 juli, bijna precies 470 jaar geleden … Hun 3e kind, Maria van Buren, werd in 1616 begraven in de (inmiddels afgesloten) grafkelder onder het koor.

Voor de kerk staat een charmant, bronzen standbeeld van de familie.

Daarna luisterden we  naar de geschiedenis van de bouw van de kerk, verteld door een opgewekte vrijwilliger – we waren haar eerste groep sinds Covid-19! In de sierbestrating rond de kerk is nog de omtrek van het verdwenen koor te zien, dat door brand in 1575 werd verwoest.

We kunnen hier heel veel over dit kleine, mooie stadje Buren vertellen … maar gaat u vooral zelf eens rondwandelen en laat de geschiedenis van dit kleine stadje op u inwerken!

 

Geschiedenis blijft ons boeien.