Lezing 19 februari 2019 Kees van Grootheest
Ongeveer 70 belangstellenden hadden gehoor gegeven aan onze uitnodiging om te komen luisteren naar het verhaal over ‘Kraats en Binnenveld’.
Hij pleitte ervoor om meer rekening te houden met de geschiedenis van Kraats en van het Binnenveld. Natuurlijk zijn wij hier in Nederland in staat om overal te wonen en te werken, wat de ondergrond ook is. We hebben bijvoorbeeld ooit geleerd om goed te heien als we woningen op zompige gronden willen bouwen, maar toch zou het charmant zijn om de oude structuren van de ondergrond te respecteren. Uit de tijd dat wij nog zo sterk samenwerkten met de natuur in dit gebied, omdat we er afhankelijk van waren: huizen bouwen op zandgronden, of op hoger gelegen delen. Producten telen die gedijen op de specifieke grondsoort. Het boerenbedrijf dat vroeger zelfvoorzienend was – deed je dat goed, dan zag je ook nog een siertuin bij de boerderij, dan hadden ze een paard, dan zag je hooibergen met niet 4, maar 5 palen. Wateroverlast in het voorjaar was een gegeven in het Binnenveld, dus hield je daar rekening mee. Natuurlijke grenzen (bijvoorbeeld beken) werden gebruikt – later werden er rechte kanalen getrokken dwars door het bestaande landschap. Waar blijft de plaatsgebonden, historische identiteit als alles op elkaar gaat lijken? Levert het ‘rekening houden met de historische identiteit’ niet een veel gevarieerder en meer herkenbare leefomgeving op? Soms is dat nog zichtbaar en dankzij de lezing van Kees van Grootheest kunnen we die plekken gelukkig nog terugvinden, hier en daar.
In 2018 is deze pagina, door omstandigheden, niet bijgehouden.
Scholenproject Wederopbouw gaat van start
Uit Test het keuzemenu Kunst, Cultuur en Historie kozen zes Rhenense basisscholen het project Wederopbouw, een samenwerking tussen Stichting Slag om de Grebbeberg en de Historische Vereniging Rhenen. De enthousiaste begeleiders van dit bijzondere project Lex Mulder en Piet Hovestad betrokken ook materiedeskundige Harm Post, medeauteur van het onlangs verschenen boek De Weg van de Wederopbouw, bij de opzet en uitvoering.
Het scholenproject bestaat uit drie onderdelen, een presentatie in de klas over de wederopbouw in Rhenen door Harm Post, bezoek aan de tentoonstelling Verwoesting & Wederopbouw in museum het Rondeel inclusief film en korte fotospeurtocht door de stad en een eigen stadsplan gemaakt door de leerlingen.
De mooiste werkstukken verdienen een leuke prijs van de jury, maar alle werkstukken zijn te bekijken in de maand juni in Het Rondeel.
Inmiddels hebben de deelnemende scholen een uitgebreide programmabeschrijving ontvangen.
De inschrijving voor 2017 is gesloten.
Lezing ‘Onderzeebootcommandant Anton Bussemaker’ was op 28 maart 2017
Het verhaal over Bussemaker maakte diepe indruk.
‘Ik heb nog nooit een zaal zo stil horen luisteren’, zei voorzitter Van Ommeren na afloop van de presentatie over onderzeebootcommandant Anton Bussemaker, opgegroeid in Rhenen.
Een volle zaal in De Hof van Rhenen hoorde schrijfster Janet Klink (De Tegenaanval, 2016) vertellen over de succesvolle aanval van Hr. Ms. O16 op vier bewapende Japanse schepen bij Malakka en vier dagen later de ondergang van deze onderzeeboot. Met als treurig dieptepunt dat de Koninklijke Marine het verlies van schip en 41 bemanningsleden toeschreef aan een fout van de commandant. Pas toen in de jaren ’90 het wrak van de O16 werd gevonden, bleek de werkelijke toedracht en kreeg Anton Bussemaker volledig eerherstel.
Diepe indruk op de zaal maakte het verhaal over kwartiermeester Cor de Wolf. Hij was één van de vijf bemanningsleden die de aanvaring met een Japanse mijn aanvankelijk overleefden. Op zijn 35 uur durende zwemtocht naar land, maakte De Wolf mee hoe de ene na de andere kameraad het gevecht tegen de vermoeidheid, de brandende zon, het zout en de golven opgaf en verdronk.
Henk Bussemaker, zoon van de commandant en Jan Maarten Doorman, kenner van de militaire geschiedenis, plaatsten het verhaal in een historisch kader.
Zo’n 150 militairen kregen maandag 6 maart op het Ereveld op de Grebbeberg geschiedenisles. Ze hoorden over de Slag om de berg: de bloedigste veldslag van het Nederlandse leger. Gidsen vertelden over hoe er toen gevochten werd. De 84-jarige Teun Jordaan leidt de soldaten rond. Lees hier het artikel en bekijk het filmpje op de website van RTV Utrecht.