Bijeenkomsten

11 maart
Deze keer betrad Kobus van Ingen weer eens het preekgestoelte. Hij hield een boeiend verhaal over de Betuwe tijdens de periode van 1944-1945. De Betuwe werd toen, na de slag om Arnhem, door de Duitsers onder water gezet om de geallieerde troepen uit dit gebied te verdrijven. Alle inwoners moesten vertrekken. De frontlijn liep dwars door dit gebied, met gevolg dat de burgers ten zuiden van deze lijn naar het zuiden moesten vertrekken en die ten noorden van de lijn vertrokken naar het westen en ook door naar Friesland. De Betuwe werd een strijdgebied waar beide partijen in elkaars gebied infiltreerden, met veel gesneuvelde soldaten tot gevolg. Door artillerie beschietingen van weerszijden is er veel verwoest. Zo werd Ochten voor 80% vernietigd en was er veel waterschade aan huizen en landerijen. Kobus liet ook veel foto’s zien via de beamer. Voor velen, ook voor ons, is het een verhaal, dat in Nederland onderbelicht is. Wij hebben onze kennis over deze periode weer verruimd, met dank aan Kobus.
Ook deze ochtend hebben we weer vol enthousiasme het ‘Lang zal hij leven’ gezongen. Dit keer voor Cees van Walsem, die 66 jaar is geworden. Onder ons is hij een van de jongste. Van de koffie met koek werd weer genoten.

 


 

3 maart
Traditiegetrouw was er weer iemand jarig. Dit maal was de gelukkige Geurt Sabang, die de leeftijd van 73 jaar had bereikt. We zongen hem toe en als dank kregen we wat lekkers bij de koffie. Daarna keken we naar een presentatie uit de uitgebreide collectie van wijlen Hens Dekker. Hens was enorm creatief en heeft ons veel presentaties nagelaten waar we nu nog met veel genoegen naar kijken. Deze keer was de Cunerakerk en toren aan de beurt en die wat aangevuld was met foto’s uit de directe omgeving van de toren uit het heden en verleden. De opkomst was, zoals altijd heel goed. Gemiddeld komen er tussen de 40 en 50 mensen. Teun Jordaan merkte terecht op dat er wel eens een applaus mocht komen om de vrijwilligers te bedanken die er voor zorgen dat er altijd wat te zien en te horen is en er altijd een heerlijk kopje koffie geserveerd wordt. Er volgde een instemmend luid applaus.

 

 


 

 

25 februari
Ton Volmer was afgelopen week 72 jaar geworden en dat leverde weer koek op bij de koffie, maar niet voordat we hem hadden toegezongen, wat we naar het aantal decibellen te horen, met plezier deden. Daarna was Evert van Hees aan de beurt om ons te verblijden met foto’s uit zijn uitgebreide collectie. Dit keer ging het over de oostzijde van Rhenen, met veel beelden van het station, het viaduct, de spoorbrug, de remise van de tram en later de NBM bussen. Ook de steenfabrieken van Leccius de Ridder en de Vogelenzang kwamen op het scherm. Verder de timmerfabriek De Stoomhamer en de tapijtfabriek van Van Wijngaarden. Ook enige luchtopnamen van dit gebied. We genoten van de nostalgische beelden van vroeger en hoe de situatie nu is, wat niet altijd een vooruitgang is.

 

 

 

 


18 februari

Leo Schoonhoven vertoonde vanmorgen foto’s van vroeger en nu uit zijn uitgebreide collectie, waaronder veel van eigen hand.
Onder andere passeerden de onderstaande straten en gebouwen de revue, met afbeeldingen van vroeger en van huidige situatie.
Museum de Brakken, Oude Raadhuis, de Muloschool, het Paardenveld, het Torenhuisje, het (Oude) Gemeentehuis, Huis ten Dale, Prattenburg, de Bantuinschool/Bibliotheek, de bouw van de verkeersbrug in 1957, de Koerheuvel, het Eigen Gebouw, Ouwehand enzovoort.
De jarige van de week was Rein Ferwerda, die op 26 januari 74 jaar is geworden. En uiteraard klonk er een driewerf hoera.

 

 


 

11 februari
Vandaag nam Henk Deys ons mee op een cruise naar Moermansk, die hij destijds maakte. Het is de meest noordelijke ijsvrije havenstad van Rusland en tevens de thuishaven van de marine. Het is ook de plek waar de Russische atoomonderzeeërs liggen. Ook veel afgedankte schepen liggen er, die voor veel vervuiling zorgen. Het klimaat is ook niet aantrekkelijk. Lange koude winters en korte zomers. De Russen die daar werken krijgen extra betaald. Op 12 augustus 2000 werd deze plek wereldnieuws. De Russische atoomonderzeeboot Kursk verging met 118 bemanningsleden. Allen kwamen om. Voor de berging van de boot kwam de Nederlandse combinatie Smit en Mammoet als beste uit de bus. De enorme de ponton Giant 4 werd hiervoor gebruikt. Een ingrijpende en snelle verbouwing was daartoe noodzakelijk. Het werd een succes, dat wereldwijd werd bewonderd.
In dit gebied lagen ook werkkampen uit de Stalintijd, die zijn beschreven door Aleksandr Solzjenitsyn in zijn boek ‘De Goulag Archipel’.
Verder liet Henk afbeeldingen zien van de vele kerken en kloosters die in dit gebied liggen.
Dit keer dus geen geschiedenis van Rhenen, maar over de grens kijken verrijkt ook onze kennis.
En dan de jarige van de week. Dit keer was Evert Mager de gelukkige die werd toegezongen.

 

 

 


 

4 februari
We begonnen vandaag met het vertonen van enkele schoolfoto’s uit de jaren vijftig. Diverse aanwezigen herkenden zichzelf, of klasgenoten. Het resultaat was dat er een kakofonie van stemmen rond galmden, waardoor niemand meer iets verstond. Dus dat is oplossing om namen te verzamelen. Als je achterin de zaal zit zijn de gezichten ook niet te herkennen. Hierna keken we naar een film van Wim Looijen over de komst van de nieuwe aanwinst van de Koninklijke Luchtmacht, de F-35 Joint Strike Fighter.
De jarige vandaag was Kobus van Ingen, die de leeftijd van 70 jaar had bereikt en daarmee tot de ‘jeugdigen’ onder ons behoort. We kregen koek en koffie en zongen het ‘Lang zal hij leven’ dit keer opvallend, een octaaf hoger, wat vrolijker klonk.

 

 

 

 


 

28 januari
Vandaag was het thema, terugkijken op de gebeurtenissen van vorig jaar, in de vorm van drie films van Bartho Kobus. Eerst keken we naar een korte film over de aankomst van Gilbert van Schoonbeke die met de Stevenaak ‘Helena’ 500 jaar geleden in Rhenen aankwam. Hij had van Karel V toestemming gekregen om turf te winnen in de Rhenense Venen als brandstof voor stad Antwerpen. Het ontvangst comité maakte nog een klein tochtje over de Rijn, maar de wind deed niet mee, zodat met motorkracht de loswal weer moest worden opgezocht.
De volgende film ging over het bezoek aan de Andrieskerk te Amerongen. Hier waren de rouwborden te bewonderen van de familie Van Reede, bewoners van het kasteel van Amerongen. In het restaurant Buitenlust werd genoten van een kopje koffie met gebak, waarna het gezelschap weer huiswaarts keerde.
De derde film vertoonde de excursie van De Spees in Opheusden, het onderdeel van de Grebbelinie. Oorspronkelijk liep deze linie door tot Ochten aan de Waal, maar alleen dit deel is nog aanwezig. Hier staat ook een replica van een Romeinse wachttoren, waar gelegenheid was voor de gebruikelijke koffie met gebak op het terras. Het was een stralende dag en Kobus van Ingen gaf uitleg over zowel de wachttoren als ook over de verdedigingslinie.
Ook vandaag was er weer een jarige en wel Martin Schoemaker, die de leeftijd van 81 had bereikt, dus eerste zingen en dan koek bij de koffie. Weer een zinvolle ochtend, die goed bezocht werd.

 

 

 


 

21 januari
Tijdens de bouw van het appartementen complex ‘De Rhenense Hof’ heeft Bartho Kobus over de gehele periode, van de sloop tot en met de oplevering hiervan, een prachtige film gemaakt. En vandaag konden we genieten van een voorstelling van deze film. Het is een mooie documentaire geworden die een goede indruk maakt van het enorme werk dat daar verricht is. Vooral het deel dat nu onder de grond zit, de parkeergarage, was een hele klus. Een werk dat heel wat logistieke hoofdbrekers kost om alles op de juiste tijd op de bouwplaats te krijgen. Een mooi voorbeeld was het plaatsen van de roltrappen, die via de parkeergarage naar hun plaats moesten worden gemanoeuvreerd. Het moet maar passen tussen al die kolommen door. Ook de mooie opnamen vanuit de bouwkraan maken een mooi tijdsbeeld van de stad. Een prachtig document voor de verre toekomst.
En ook vandaag was er weer een jarige. Toon Raaphorst was de gelukkige en werd 79 jaar. Dus koffie, koek en zingen.

 

 


 

 

14 januari
Het was vandaag tijd om eens terug te kijken naar alle activiteiten van het afgelopen jaar. In beeld kwam een overzicht van de gebeurtenissen van 2019. Veel leden hebben dat jaar een film of lezing gegeven over Rhenen en omgeving of over de familiegeschiedenis. Altijd was het interessant en mooi dat het hele jaar gevuld kan worden. Ook waren er een drietal excursies. Eenmaal naar De Spees in Opheusden, een onderdeel van de Grebbelinie, dat daar nog zichtbaar is en waar ook een replica van een Romeinse uitkijktoren staat. De volgende excursie was naar de Andrieskerk in Amerongen, dat vooral bekend is van de rouwborden van de diverse kasteelheren uit Amerongen. En de laatste was naar de West-Betuwe, naar het fort Asperen en de mooie plaatsjes Acquoy en Heukelum. Met de bus trokken we door dit mooie gebied met het riviertje de Linge. En ook hier, net als bij de andere excursies, was er koffie met gebak, terwijl we in het fort Asperen genoten van een overvloedige lunch.
Kortom een jaar waarop we met plezier op terugkijken. En hadden we deze week ook nog wat te vieren. Leo van Schoonhoven, onze hoffotograaf, was jarig. Dus hebben we ook weer een luidkeels ‘lang zal hij leven’ ten gehore gebracht.

 

 

 

 


 

7 januari 2020
Vandaag zijn we weer vol goede moet gestart met een nieuw jaar. De opkomst belooft een goed jaar te worden, er waren ruim 50 gasten. Allereerst wensten we elkaar een gezond jaar toe, dat is gezien de leeftijd van de bezoekers toch belangrijk. Bartho, weer aanwezig na een operatie, vertoonde een film over het leven in Nederland in de jaren na de oorlog. Voor ons veel herkenbare beelden. Na de pauze werd er een drankje ingeschonken, en hieven we het glas op het nieuwe jaar. Er kwamen blokjes kaas langs en aan het einde ook nog heerlijke warme grillworst. Een mooi begin van het jaar is niet denkbaar!

 


 

 

17 december
Jan van Amerongen heeft een film gemaakt over het gebied rond Zwijnsbergen, Remmerden en de Plantage. Door gebruik te maken van een drone waren er prachtige opnamen van dit gebied, met de Rijn en de Heuvelrug. Het thema was ‘De vier Jaargetijden’ en dat kwam prachtig terug in de opnamen van deze film. Het geheel werd begeleid door muziek, waarbij af en toe een deel van ‘Le Quattro Stagioni’ van Vivaldi ten gehore werd gebracht. Dat het een geslaagde ochtend was bleek wel uit het feit dat het doodstil was in de overvolle zaal en dat men een en al aandacht had.
En dan was er uiteraard weer een jarige. Deze keer was het Job Buitenhuis, die 78 jaar was geworden. Dus zingen en koffie met koek.
Bij het naar huis gaan werden we ook nog verrast met een heerlijke kerstkrans van de organisatie van de soos.

 

 

 

 

 


3 december
In de aanloop van de verjaardag van de Goedheiligman, keken we vandaag naar een film over zijn verjaardag uit het verre verleden tot nu toe. Mooie beelden over de Sint die met zijn knecht meestal per stoomboot in het land kwam. Het aantal Pieten na in de loop der jaren toe en werden van boeman met roe, getransformeerd tot kindervrienden. Ook de kleur veranderd. Piet verschiet van zwart naar vaagzwart en veeg. Ook de Sint wordt steeds frivoler. Van een waardig heer wordt hij steeds luidruchtiger. Maar dat zal wel bij deze tijd horen. Niet iedereen was een vriend van de Sint en zijn Pieterman. Denk maar eens aan Toon Hermans, die het maar een stelletje nare gasten vond, met dat kleed dat de Sint om had. (kijk maar eens naar het YouTube filmpje).
Hoewel er niemand jarig was, kregen we toch een lekker brok dikke speculaas bij de koffie. Zou dat toch door de Sint zijn gebracht?

 


 

26 november
Wim Looyen was vandaag aan de beurt. Hij vertoonde een film over de F16, het jachtvliegtuig dat vele decennia dienst heeft gedaan bij de Koninklijke Luchtmacht. Het was een heel uitgebreide film over de periode na de Starfighter, de voorganger van de F16 tot nu, de tijd dat dit vliegtuig weer vervangen wordt door de F35.
De F16 was een toestel dat vele taken kon uitvoeren. Bijvoorbeeld luchtverdediging, fotoverkenning en bombarderen van vijandelijke doelen.
Het vliegtuig heeft vele upgrades ondergaan, waardoor het steeds inzetbaar was in vele missies waar Nederland bij betrokken was. Vele Rhenenaren, die werkten op het Delm, waren betrokken bij het onderhoud van de F16.
De aanwezigen van deze morgen luisterden heel geconcentreerd naar de uitleg die in de film werd gegeven.
En uiteraard was er ook weer een jarige. Dit keer was Ben van Laar de gelukkige die op de stoel mocht plaatsnemen en het gezang van de aanwezigen mocht aanhoren.
Kortom weer een mooie ochtend.

 

 

 

 


19 november
Kees van Walsum hield vandaag een lezing over de geschiedenis van zijn familie, compleet met power point presentatie. Zijn voorvaderen waren binnenvaartschippers, die de Rijn bevoeren van Dordrecht tot Keulen en kwamen zo ook langs Rhenen. Op een of andere manier bleef een van de Van Walsums hier wonen. Wellicht was het de liefde die hem hier deed neerstrijken. Het was een interessant verhaal over de genealogie van de familie, mooi verrijkt met foto’s.
Een mooi initiatief van Kees om dit verhaal te vertellen en laten we hopen dat dit naleving vindt en dat meerdere leden ons een inkijkje geven over de geschiedenis van hun familie. Voor het maken van een power point presentatie kan altijd hulp geboden worden. Wie weet volgen er nog mooie verhalen.


 

12 november

Henk Deys hield vanmorgen een lezing over het gebied ‘De Vogelenzang’, met een PowerPoint presentatie. Het is een gebied waar nu een nieuwe woonwijk ligt en waar vroeger de kalkzandsteen fabriek met dezelfde naam, De Vogelenzang, en de kalkzandsteenfabriek van Leccius de Ridder stonden. De laatste is het eerste verdwenen. De meeste foto’s waren van De Vogelenzang fabriek, die in het begin van de 19e eeuw was opgericht door de heer Van den Berg, een arts uit Groningen. Op de foto’s was goed te zien hoe het verloop van de afgraving van het terrein in de loop der jaren vorderde, en hoe als het ware er een wond ontstond in de Grebbeberg. Toen het niet meer mogelijk was om verder te graven is men de diepte in gegaan en zo ontstond er een plas van ± 17 meter diep. Nu is er een hele woonwijk ontstaan waarvan de straten de namen hebben van, hoe kan het anders, zangvogels. Henk heeft ook nog zijn steentje bij gedragen met het geven van de namen.
Ook kwam de tramremise nog in beeld. Die stond in de noordoost hoek van het gebied. Veel Rhenenaren hebben gewerkt bij de tram en later de bus van de NBM. Allemaal vergane glorie, maar wat betreft het resultaat van de woonwijk is het een geslaagd project.
Ook was er deze morgen weer een jarige en wel Jan Maasbach, die 83 jaar werd. De ongeveer 50 aanwezige dames en heren zongen Jan luidkeel toe, afgesloten met een driewerf hoera.

 


 

 

5 november
Vanmorgen hield Kobus van Ingen een lezing over kastelen tussen Het Sticht en Gelre. Dat betrof een gebied van de Vallei van de Rijn tot de Zuiderzee. Kobus vertoonde ruim 70 afbeeldingen van kastelen en versterkte huizen in deze streek. De hertogen van Gelre en de bisschoppen van Utrecht hebben elkaar lange tijd bevochten. De namen De Horst in Het Sticht en de Tarthorst in Wageningen getuigen ervan. De onrust duurde tot Karel V er in de 16e eeuw een einde aanmaakte. Het was een boeiend verhaal van Kobus, die een begenadigd verteller is.

En vandaag waren er twee jarigen toe te zingen. Beiden hadden de leeftijd van 87 jaar bereikt. Het waren Henk Deys en Neldus Tollenaar. Dat leverde een dubbele traktatie op, waarvoor we maar eenmaal hoefden te zingen.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

29 oktober
Vandaag vertoonde Leo Schoonhoven een PowerPoint presentatie over het Waddeneiland Ameland. Als geboren Fries trekt Leo er regelmatig heen. Het was een prachtige presentatie, iets wat Leo wel is toevertrouwd. Als fotograaf weet hij mooie sfeeropnamen te maken. Ruim 170 afbeelding passeerden de revue. Voor wie rust en ruimte zoek zijn de Wadden eilanden beslist een aanrader.
En dan was er ook weer wat te vieren. Wim Looijen is 73 jaar geworden en dat vierden we op traditionele wijze met een lied en wat lekkers bij de koffie.

 

 

 

 

 


 

 

22 oktober
Vandaag zijn de leden van de soos naar de Andrieskerk in Amerongen geweest. De toren van de kerk is in 1527gebouwd op de plek waar in de dertiende eeuw een oudere romaanse kerk stond. In de eerste helft van de vijftiende eeuw is men aan de nieuwe kerk gaan bouwen en heeft men het gotische schip en transept gebouwd. Het koor en de sacristie volgden niet lang daarna. Van de oude romaanse kerk zijn in het transept en het koor van de huidige kerk nog restanten aanwezig. De kerk is bekend door zijn rouwborden van de adellijke families die op het kasteel woonden. Op dit moment zijn er verbouwingen aan de gang. Dit om de kerk meer geschikt te maken voor onder andere concerten en dergelijke.
Na het bezoek aan de kerk streek het gezelschap neer in het café Buitenlust voor een kop koffie met uiteraard appeltaart, al dan niet versierd met slagroom. Het was een leerzame ochtend.

 

 

 

 


 

15 oktober
Deze morgen kregen we een film te zien over de weidevogels in Het Binnenveld, die was gemaakt door het IVN Veenendaal-Rhenen en werd vertoond door Bartho. De film behandelde de plannen over Het Binnenveld en de situatie van de vogels hierin. Het was een mooie film, die aangeeft hoe zuinig we moeten zijn op dit gebied en hoe het samengaan van boeren en weidevogels belangrijk is.
En weer was er een jarige. Het lijkt wel een verjaardagskalender . Vandaag viel de eer te beurt aan Evert van Hees die 80 jaar was geworden. En weer klonk het ‘Lang zal hij leven’.

 

 

 

 

 

 

 


 

8 oktober
Evert van Hees hield het tweede deel van zijn presentatie over de tabaksindustrie in Rhenen. Velen van ons hebben herinneringen aan het verbouwen en bewerken van tabak, want iedereen heeft in de familie ooms en tantes, opa’s en oma’s gehad die in de tabak hun brood verdienden. Voor Rhenen een belangrijke bron van inkomsten. Dat blijkt ook wel aan het grote aantal bedrijven en bedrijfjes die in de loop der tijd de uitdrukking ‘opgaan, blinken en verzinken’ hebben ondergaan. Wat ook opviel was het aantal verhuizingen van deze bedrijfjes en ook viel er wel eens een fabriek ten prooi aan de vlammen.
Ook spraken we nog even na over de geslaagde excursie die we zaterdag maakten naar Acquoy en het fort Asperen. We hadden prima weer en hebben met ongeveer 40 deelnemers een leerzame dag gehad, dank zij Kobus van Ingen en Kees van Walsem.
Uiteraard was er weer een jarige en ditmaal was het erelid van de HVOR Henk Gieszen aan de beurt. Hij heeft de leeftijd was 79 jaar bereikt.

 

 

 


 

1 oktober
Henk Deys vertoonde vandaag een presentatie over de geschiedenis van de Rhenense brug. Het begon met de een verhaal over de veerponten, van geroeide veren naar de gierpont, die wij ons nog goed kunnen herinneren. Als Rhenense mocht je voor een dubbeltje overvaren. Daarna over de spoorbrug, die door een Duitse firma werd gebouwd. In Nederland hadden wij nog niet de kennis voor zo’n bouwwerk. De oorlog vernielde de brug en na de bevrijding duurde het nog tot 1957 voor er weer een nieuwe, verkeersbrug, lag. En nu wordt er weer eindeloos over vergaderd wat er met de brug moet gebeuren. Vernieuwen of verbreden. Het zal nog wel even duren.
Johan Smit, de man die het, samen met zijn zoon, mogelijk maakte dat wij in deze locatie de soos kunnen houden heeft de leeftijd van 84 jaar bereikt. Dus werd hem van harte een ‘lang zal hij leven’ toegezongen en toen een kop koffie met een saucijzenbroodje.

 

 

 

 


 

24 september
Evert van Hees toonde het eerste deel van zijn presentatie over de geschiedenis van de tabaksbouw en de verwerking hiervan in de vele sigarenfabrieken, die in de loop der tijd in Rhenen waren ontstaan. Van kleine eenmansbedrijven tot fabrieken met meer dan 100 werknemers, bijvoorbeeld Spaan & Bertram. Na de jaren 50 verdween de tabaksbouw en ook de sigarenfabrieken uit Rhenen.
Volgende week zien we het tweede deel van de presentatie.
En vandaag vierden we de verjaardag van Cor van Beijnhem, die de voor ons jeugdige leeftijd van 70 jaar had bereikt.

 

 

 

 

 

 

 

 


17 september
Bartho Kobus vertoonde allereerst een korte impressie van het bezoek van Gilbert van Schoonbeke aan Rhenen met ontvangst in het Stadsmuseum door de burgemeester Hans van der Pas, waarna er een boottochtje op de Rijn plaatsvond met een zeilschip uit de negentiende eeuw.
Daarna volgde een korte film over de restauratie van de Cuneratoren. Dat was erg interessant en wij hopen dat we de uitgebreide versie nog een keer zien, want dit is een document over de restauratie, dat de eerste vijftig jaar niet zal worden herhaald.
Na de pauze zagen we een film over de parade van 5 mei dit jaar uit Wageningen.
En Bartho Kobus had de leeftijd van 72 jaar bereikt en werd door een koor van ongeveer veertig mannen en een paar vrouwen hartstochtelijk toegezongen.


 

 

 

10 september
De jarige die vandaag in de stoel plaats nam is Henny van Oort. Hij heeft de leeftijd van 80 jaar bereikt. Dus weer het traditionele zingen en koffie met wat lekkers.

Daarna keken we naar een presentatie,die Hens Dekker in 2012 gemaakt heeft, een jaar voor zijn overlijden. Het ging over kunst in het algemeen en in de tweede helft over kunst en kunstenaars uit Rhenen. In totaal 144 afbeeldingen, die door Hens van commentaar waren voorzien en door Ben van Laar werden gepresenteerd. Het ging over abstracte kunst, pointillisme, figuratieve kunst, toegepast kunst en ook valse kunst. Het was een ode aan Hens, die ons veel mooie presentaties heeft nagelaten.
Kobus van Ingen maakte ook nog bekend dat we op 5 oktober een excursie kunnen maken naar het plaatsje Acquoy en het fort Everdingen. Het beloofd een mooie dag te worden.


 

 

3 september
Bartho Kobus vertoonde vandaag een paar filmpjes. De eerste film was van RTV Utrecht. Hierin vertelde Jaap Pilon over het ontstaan van Veenendaal toen Gilbert van Schoonbeke uit Antwerpen hier een concessie kreeg om turf te winnen. In beeld kwamen het Zwaaiplein, het Vallei kanaal en de Grift, zoals het er vroeger uitzag. Ook zagen we nog enkele voorbeelden van Wederopbouw boerderijen in Renswoude en omstreken. Die waren door het Nederlandse leger in de mobilisatie tijd vernietigd om een beter schootsveld te krijgen en om te verhinderen dat de vijand zich hierin kon verschuilen. Heel veel boerderijen zijn toen verbrand.
De film na de pauze ging over de ontvangst, deze zomer, van Gilbert van Schoonbeke door de burgemeester van Rhenen, leden van de HVOR en van het museum, in het oude raadhuis op de Markt. Gilbert die verscheen in de gedaante van een welbespraakt en fraai uitgedoste persoon, kwam na vele honderden jaren weer terug om weer voet te zetten op de grond waar hij zijn turfwinning startte.
Dat moet wel in Rhenen zijn geweest omdat in die tijd Veenendaal nog niet bestond. De geboorte van Veenendaal is dus in Rhenen begonnen. Vervolgens ging het gezelschap naar de Loswal, waar een vrachtschip uit de 19e eeuw klaar lag om al zeilend een stukje te varen. Het was stralend weer, maar helaas weinig wind, zodat de hulp van de motor onvermijdelijk was.
En dan was er ook nog een jarige. Henk van Beijnhem bereikte de leeftijd van 78 jaar. En dus werd hij bij de koffie en wat lekkers luid toegezongen door de vele aanwezigen heren en dames.

 


27 augustus.
Vandaag was de start van het nieuwe seizoen en de opkomst was, ondanks het warme weer, groot. Onze voorzitter van de HVOR, Willem van Ommeren, gaf een overzicht van de mooie plannen voor het komende jaar, maar ook de zorgen die op het pad van de vereniging komen, zoals de huisvesting. Dat geldt niet voor de soos, want die is veilig ingebed in de schoot van de familie Smit, waar we hen zeer dankbaar voor zijn.
Na genoten te hebben van een kopje koffie, vertelde Piet Hovestad over zijn onderzoek naar twee Rhenense families. De familie Hollenbach en de familie Hennink.
Beide familie namen kwamen in Rhenen voor en via huwelijken mengden de twee families met elkaar, maar ook met veel bekende Rhenense namen, als Boodt, Sandbrink enz.
Ook zijn nazaten in het voormalige Nederland Indië terecht gekomen. Piet heeft veel onderzoek hier naar gedaan en het blijkt dat er altijd verrassingen opduiken, wat steeds meer uitnodigt tot nader onderzoek. Dus is Piet nog lang niet uit gesnuffeld.
Kobus van Ingen kondigde tevens nog een tweetal excursies aan, waar de details nog van volgen. Kortom een mooie start van het komende seizoen.


2 juli     De laatste bijeenkomst van dit seizoen! De zaal op de Kuilweg was goed gevuld, de film van Bartho Kobus over de openingsfestiviteiten rond de Herinrichting Binnenstad Rhenen was plezierig om te bekijken: alweer een hoofdstukje in beeld en geluid van de geschiedenis van Rhenen! Dit keer geen 2e kop koffie in de pauze, maar een sapje, een biertje, een borreltje, een portje… Goed verzorgd door de koffieclub met blokjes kaas en, warm en vers, de smakelijke worst van Keurslager Gert Driessen! Een genoeglijk samenzijn, gezellig en rumoerig – een mooie afsluiting van het Soos seizoen ’18/’19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen een mooie zomer toegewenst en tot ziens op dinsdag 27 augustus!

foto’s Wim Looijen


18 juni
Vandaag was het de beurt aan Kobus van Ingen, die ons meenam naar zijn jeugd rond de buurt van de Zandheuvel, waar Kobus opgroeide. Voor velen van ons bekende plaatjes en uiteraard hebben wij herinneringen uit die tijd, omdat de meesten van ons in de jaren 50 opgroeiden in het Rhenen van toen dat nog klein van omvang was. Het was ook nog de tijd van grote gezinnen. Dat was te zien op een foto waarop de hele familie opstond. De foto stond volgepropt met mensen.
En vandaag was er weer een jarige. Teus van Doorn heeft de leeftijd van 70 jaar bereikt. Een kroonjaar, en dat leverde weer koek bij de koffie op.
Het was en ochtend vol nostalgie.


11 juni
Vandaag vertoonde Bartho een film over de opening van de Tollekamp in 2011. De bewoners waren enkele jaren in Wageningen ondergebracht wat eigenlijk veel te lang geduurd had. Door allerlei problemen duurde de bouw te lang, maar het resultaat was mooi. Ruime kamers en vanuit veel plaatsen was de vertrouwde Cuneratoren weer voor de bewoners te zien.
Na de opening, die verricht werd door de locoburgemeester, en de vele toespraken, kon het publiek in het gebouw rondkijken. Veel bekende gezichten passeerden de revue.
En dan was er, zoals vaak, weer een jarige. Harry Rebergen was in mei 75 jaar geworden. Dus weer wat lekkers bij de koffie. Kortom, het was weer gezellig.


4 juni
Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan De Spees, een onderdeel van de Grebbelinie bij Opheusden aan de Rijnbandijk. De Spees was een onderdeel van deze linie, die van Spakenburg tot bij Ochten aan de Waal liep. Hier en daar is de erfenis van de linie in het gebied terug te zien in de vorm van een kazemat of een sluisje. Bij De Spees zijn nog vier schietopstanden te vinden en een kazemat met klimkoker.
Kobus van Ingen vertelde over de geschiedenis van dit gebied, dat ook deel uitmaakte van de Limes in de Romeinse tijd. Er staat ook een wachttoren als voorbeeld hoe zo’n toren er uit heeft gezien.
En zoals gebruikelijk bij een excursie was er koffie met kersentaart. Het was helaas nog wat te vroeg voor de nieuwe kersenoogst, maar het smaakte er niet minder om.
Het was een mooie ochtend met lekker weer en dank zij Kobus zijn we toch weer meer komen te weten over de geschiedenis van onze streek.


 

28 mei. 
Henk Deys was vandaag aan de beurt om een presentatie te houden over de periode van de reformatie en de gevolgen hiervan in Rhenen. Het bleek dat in omwenteling in Rhenen rustig is verlopen. Hier geen beeldenstorm, maar een goed geplande afvoer van de attributen van de oude religie. Ook kwam de commanderij van de Duitse Orde ter sprake, die hier een vestiging had. Het Agnieten Convent dat op den duur leeg kwam maakte plaats voor het paleis van de Winterkoning Frederik van de Palts en zijn vrouw Elisabeth.
Zo heeft onze erevoorzitter ons weer een leerzame ochtend bezorgd.

En dan was er ook weer een jarige, Jan van Baaren, die de leeftijd van 78 jaar heeft bereikt. We hebben hem toegezongen. Onze voorzanger, Joop Elands, was helaas door ziekte verhinderd en dat was mogelijk de oorzaak dat het gezang niet al te zuiver klonk, maar het was niet minder gemeend.


21 mei.

Hens Dekker heeft in zijn leven heel veel power point presentaties gemaakt. En vandaag hebben we gekeken naar een presentatie uit 2013, het jaar van overlijden van Hens.
De presentatie droeg de naam ‘Koeren in Rhenen’ en ging over uitkijkpunten in Rhenen. Door de ligging van Rhenen op de helling van de Utrechtse Heuvelrug hebben we aan uitzichtpunten geen gebrek. De presentatie bevatte dan ook 170 afbeeldingen die Hens bij elkaar had gebracht.
Ben van Laar vertelde het een en ander bij de afbeeldingen die voorbij kwamen. Het was weer een aangename ochtend.


14 mei.
Vandaag hield Leo Schoonbergen een presentatie met afbeeldingen van Rhenen vroeger en nu. Wat opviel was dat er in de loop van de jaren erg veel is veranderd. We zagen de situatie van straten en gebouwen van voor de oorlog, net na de oorlog en van nu. Erg leuk om weer eens te zien Rhenen veranderd is, maar ook wel hebben we gekeken met een vleugje nostalgie.
Al de presentaties die bij de sociëteit worden gehouden zijn in het archief opgeslagen, zodat men in de verre toekomst hier nog eens van kan genieten.


7 mei
Het was een geschikte ochtend om na 4 en 5 mei stil te staan bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Bartho Kobus vertoonde twee films over de laatste jaren van de oorlog en over de bevrijding van ons land. Wij kunnen ons vandaag de dag maar moeilijk voorstellen dat er toen mensen omkwamen van de honger. Na de moeilijke jaren kwam er een houding van vooruit kijken en niet teveel praten over de oorlog. Pas vele jaren later en ook nu zien we dat er meer belangstelling komt voor de herdenkingsdagen van 4 en 5 mei. Opdat wij niet vergeten.
Het was weer een gedenkwaardige ochtend.


1 mei
Vandaag hield Piet Hovestad de laatste presentatie uit de serie over lotgevallen van Rhenenaren in de Tweede Wereldoorlog.
We zagen een film van Bartho Kobus over de Rhenense jongen Wouter Keijman die als soldaat aan het Maasfront gelegerd was. Soldaat Wouter Keijman diende bij het gemobiliseerde 3e bataljon van 26 Regiment Infanterie. Hij sneuvelde op 10 mei 1940 op 24-jarige leeftijd in kazemat nr. 162 aan het Maasfront te Broekhuizen. Keijman kreeg in eerste instantie een militair graf op de begraafplaats in Broekhuizen en werd op 20 augustus 1940 overgebracht naar het familiegraf in Rhenen aan de Achterbergsestraatweg. Op 20 mei 2014 is Wouter Keijman met militaire eer herbegraven op het Ereveld op de Grebbeberg, in aanwezigheid van zijn familieleden.
Ook werd aandacht geschonken aan Nelis van den Brink, die in Rhenen op 16 mei 1899 is geboren en in de oorlog met zijn gezin woonde in Loosduinen, waar hij werkte als tuinbaas. Nelis zat in het verzet en werd door de Duitsers opgepakt en na in diverse gevangenissen gezeten te hebben, uiteindelijk op 3 mei 1942 gefusilleerd in het concentratiekamp Sachsenhausen.
Het was een aangrijpend verhaal. In de zaal waren nog familieleden van Wouter Keijman, die van Piet de DVD met de film overhandigd kregen.
Maar er was ook nog vreugde! Teun Jordaan is geridderd wegens zijn inzet voor rondleidingen op de militaire begraafplaats op de Grebbeberg. Hij kreeg een welverdiend applaus en nadat de glazen waren gevuld hebben we een toost op hem uitgebracht.

Henny Boor spreekt Teun Jordaan toe.


 

23 april
Geen jarige vandaag, maar toch iets lekkers bij de koffie. Kennelijk was er nog een voorraadje.
Deze morgen was de derde keer dat Piet Hovestad de ochtend verzorgde met een verhaal over Joodse mensen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Nu liet hij een indrukwekkende film zien over een Joodse vrouw uit Zwolle, Selma Wijnberg, die in Sobibor terecht kwam. Dit vernietigingskamp was wel een van de meest wrede kampen, wat eigenlijk niemand kon overleven.
Selma werd te werk gesteld in het kamp en ontmoette er de Poolse jood, Chaim Engel, waar zij verliefd op werd. Tijdens een opstand in het kamp op 14oktober 1943 konden zij ontsnappen en vonden na dagen zwerven een onderdak bij een boerderij, waar zij 9 maanden verbleven. Na de bevrijding door de Russen keerden zij terug naar Nederland, maar vertrokken later naar de V.S. Selma werd 96 jaar en overleed in 2018.
Wie het hele verhaal over Selma en Chajm wil lezen dan kan dat. Ad van Liempt schreef er een biografie over; ‘De vrouw die Sobibor overleefde’.

Selma Wijnberg


 

16 april
Vandaag werden we zomaar verrast door slagerij Driessen, aan de Fred. Van de Paltshof, die ons trakteerde op hartige warme grillworst. Twee soorten nog wel, kip en varken. Ieder kreeg een fors stuk. Wij zijn blij met zo’n sponsor.Ook was er nog een jarige. Wil Otten heeft de leeftijd van 72 jaar bereikt en zorgde voor wat lekkers bij de koffie. Eigenlijk was hij maar half jarig, want hij heeft een tweelingbroer Dick. In Rhenen kent iedereen deze mannen, die veel vrijwilligerswerk doen.
De ochtend werd verder gevuld met het vervolg van het verhaal over de Joodse inwoners van Rhenen in de Tweede Wereldoorlog, verteld door Piet Hovestad. Deze keer ging het over de families Van Klaveren, Frank en Cohen Paraira.
Velen van deze families hebben de oorlog niet overleefd. Alleen de familie Cohen Paraira, bestaande uit vier personen, hebben het gered. Zij waren ondergedoken bij Klaas en Bertha Crum onder aan de Grebbeberg. Hun zoon, de enige jaren geleden overleden Cor Crum en lid van onze vereniging, heeft hierover een boek geschreven; ‘Verjaagd van de Grebbeberg’. De ouders van Cor kregen in 2007 de titel ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’. Hun namen staan genoteerd op de muur van Yad Vashem in Israël.
Deze verhalen grijpen ons steeds weer aan en laten zien hoe dun het laagje van de beschaving is, dat zulke dingen hebben kunnen gebeuren.

 


9 april
Vandaag kregen we het vervolg te zien over de geschiedenis van de Joodse inwoners van Rhenen en ook van Doorn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Piet Hovestad heeft onderzoek gedaan naar de betreffende families die in onze stad woonden en in Doorn, waar Piet woont. Ook keken we tot slot naar de film die gemaakt is over Teun Jordaan, die erin vertelde over zijn herinneringen tijdens de bezettingstijd. Beide verhalen waren indrukwekkend.

 


2 april
Vandaag was er veel belangstelling. Bijna 50 gasten kwamen op deze ochtend luisteren en kijken naar de presentatie van Piet Hovestad over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Rhenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het betrof joodse mensen die in Rhenen waren geboren en die tijdens de oorlog hier niet meer woonden en zij die hier in die periode woonden. De meeste van hen hebben de oorlog niet overleefd en zijn weggevoerd via het kamp Westerborg afgevoerd naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Het blijft een niet te begrijpen tragedie wat mensen elkaar kunnen aandoen. Veel gegevens heeft Piet Hovestad gehaald uit het archief van Ton Steenbergen uit Wageningen, die zich jaren lang heeft verdiept in het leven van de Joodse gemeenschap in de regio. Op de foto overhandigt Piet het geleende dossier aan Ton Steenbergen. Volgende week verteld Piet het tweede deel over die periode in Rhenen en dan ook over Doorn.

Dan was er traditiegetrouw ook een jarige. Jan Quint was de week hiervoor 76 jaar geworden en hij werd onder leiding van onze opperzangmeester Joop Elands toegezongen.

 


26 maart
Vandaag vieren we de verjaardag van Anton van de Wetering. Hij heeft nu de leeftijd van 69 jaar. Wie ooit op het idee gekomen is om met zijn verjaardag te trakteren is niet bekend. Maar het is een leuke en lekkere traditie geworden. Omdat er ongeveer 45- 50 mensen komen, is het bijna iedere week raak en klink er een luidkeels ‘Lang zal hij leven’.


Na de koffie vertoonde Bartho Kobus een landbouw voorlichtingsfilm over de ontwikkeling van de mechanisatie van de landbouw uit de periode van voor en na de oorlog. Vooral na de oorlog zag je duidelijk hoe de Marchall hulp uit Amerika een versnelling gaf aan deze mechanisatie en de opkomst van de coöperatieve verenigingen, waarin de boeren gingen samenwerken, zodat ze de toch dure machines konden aanschaffen. Aan de intensieve en zware arbeid kwam een einde, wat ook inhield dat er minder arbeidskrachten nodig waren.
Het gaf een mooie inkijk over hoe onze ouders en grootouders werkten in het boerenbedrijf.

 


19 maart
Het is een herhaling van zetten. Ook vandaag was er weer wat te vieren. Ton Volmer is jarig geweest en is 71 jaar geworden. Hiep hiep hoera en wat lekkers bij de koffie.Daarna was het de beurt aan Kobus van Ingen, die ons een presentatie vertoonde over het archeologisch onderzoek in de Betuwe. Deze streek is rijk aan Romeinse vondsten en de werkgroep uit Kesteren/ Opheusden heeft in de loop der jaren heel veel opzienbarende vondsten gedaan.
Er kwamen ook veel schreven uit de grond, die na gedocumenteerd te zijn werden opgeslagen in een depot in Nijmegen, waar o.a. studenten er bij hun studie gebruik van kunnen maken.
Het was een boeiend verhaal van Kobus, die uitstekend en gedetailleerd kan vertellen.

 


12 maart.
Cor Zanen was vandaag jarig. Met 70 jaar is hij een van de jongere bezoekers. Dus weer zingen en een driewerf hoera.
Daarna keken we naar een opname die destijds was gemaakt van een presentatie over de winkels in de kern van Rhenen, door Evert van Hees en Kees Waiboer. Doordat de opname was gemaakt in de zaal van de soos, was het goed te horen dat er veel doorheen gesproken werd door de gasten. Het was een kakofonie van stemmen, waar de presentatoren maar met moeite bovenuit kwamen. Toch leuk om weer eens terug te zien.

 


5 maart.
Deze morgen kregen we een presentatie te zien die gemaakt is door Hens Dekker en aangevuld en aangepast door Henk Deys en Ben van Laar. Het ging over bekende en prominente Rhenenaren uit het verleden en ook nog uit het heden. Het waren 170 afbeeldingen en dat is nog maar een selectie van het aantal inwoners die in aanmerking kunnen komen voor het predicaat bekend of prominent. Als we de lijst min of meer compleet zouden moeten maken dan zou het een veelvoud van het aantal afbeeldingen worden. Maar wellicht kunnen we er een vervolg op maken. Op die manier houden we de herinnering in leven van onze stadsgenoten. De presentatie werd gegeven door Ben van Laar.En zoals het bijna iedere week is, was er weer iemand jarig. Geurt Szabang heeft de leeftijd bereikt van 72 jaar en onder leiding van onze voorzanger, Joop Elands, zongen we hem nog vele gezonde jaren toe.

 


26 februari
Vandaag hield Henk Deys een lezing over zijn jeugd in het voormalig Nederlands Indië. Henk is geboren op Sumatra en woonde met zijn ouders bij het uitbreken van de oorlog met Japan op Java, waar het gezin werd geïnterneerd. De eerste jaren verbleef hij met zijn moeder in een vrouwenkamp, maar toen hij 10 jaar werd moest hij naar een jongenskamp, waar hij tot het einde van de oorlog bleef. Pas in 1946 kon hij terugkeren naar Nederland. De aanwezigen in de soos waren zeer onder de indruk van het verhaal. Wij kunnen ons er maar moeilijk een voorstelling van maken wat kinderen als Henk moesten doormaken.Traditiegetrouw was er ook weer een jarige. Vandaag was het Kees van Walsem, die 65 jaar werd. In ons gezelschap een jong jochie. We zongen hem van harte toe.

 


19 februari
Bartho Kobus was door omstandigheden verhinderd, dus kon de door hem te vertonen film niet doorgaan. Gelukkig had Kobus van Ingen een memoriestick bij zich met daar op een presentatie van Betuwse kerken, landhuizen en kastelen. Kobus is een begenadigd verteller en weet veel over de Betuwse adel en kerken te vertellen. Zo vertelde hij dat de vele oude dorpskerken in goede staat zijn en dat is te danken een de rijke landadel die in vorige eeuwen ervoor zorgde dat de kerken niet in verval raakten. Dat in tegenstelling tot andere gebieden, waar vaak alleen de toren nog overeind staat. Het was weer een boeiende ochtend, met zoals meestal ook een jarige in ons midden.

Dit keer was het Evert Mager die we toezongen. We hebben zo langzamerhand een hele galerij foto’s van onze bezoekers. Wie weet kunnen we daar nog een keer wat mee doen, als de privacywet het toelaat.

 


12 februari.
Vanmorgen ging het deze keer niet over Rhenen. Gerrit van Nieuwenhuizen hield een lezing over Columbus. De enige overeenkomst was dat Columbus in 1492 naar op zoek ging naar kortere route naar Azië en dat in Rhenen werd begonnen met de bouw van de Cuneratoren.
Het was een boeiende lezing over de man die met drie kleine schepen de onbekende verten tegemoet ging. Het moet een uitstekend zeeman geweest zijn om met toch geringe middelen de tocht maakte. Hij heeft vier tochten gemaakt en bezeilde veel gebieden in de Caribische zee en Midden-Amerika.Ook nu weer was de opkomst groot en ook nu was er natuurlijk weer iemand jarig. Het was Rein Ferwerda, die de leeftijd van 73 jaar had bereikt. Wij wensen hem vele gezonde jaren toe.

 


5 februari.
Als we, zoals nu, tegen de vijftig bezoekers krijgen, is er bijna iedere week wel iemand jarig. Zo ook deze morgen. De gelukkige was Martin Schoenmaker, die de leeftijd had bereikt van 80 jaar. We zongen hem toe, ondersteund door twee vrouwenstemmen. De verhouding mannen vrouwen is nog wel wat scheef en we hopen dat in de toekomst ook de dames de weg naar de soos zullen vinden.

Vandaag nam Evert van Hees ons voor de tweede keer weer mee

 

door de straten van Rhenen, waarbij hij heel uitgebreid kon vertellen, wie waar woonde en wat zijn beroep was. Mooi was te zien hoe het vroeger was en hoe de huidige situatie eruit ziet. Het was weer een mooie ochtend.

 


29 januari De opkomst was vandaag groot. Ongeveer 45 personen waren aanwezig. De soos mag zich verheugen in een toenemende belangstelling. Vandaag toonde Bartho Kobus twee filmpjes over onderduikverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. De eerste speelde zich af in Tiel, waar als vergelding voor het bevrijden van de vrouw van een verzetsstrijder, vijf min of meer willekeurige inwoners van Tiel werden geëxecuteerd. De zoon van een van hen zocht in de film naar de reden waarom zijn vader opgepakt was. De tweede film speelde zich af in Leersum. Hier ging het om een joods echtpaar dat in een woning bij de Leersumse plassen was ondergedoken. Zij zijn mogelijk verraden en opgepakt en in een concentratiekamp vermoord. Een neef zocht in de film naar de ware toedracht. Beide films maakten veel indruk op de aanwezigen.

Er was ook nog blijdschap. Kobus van Ingen was jarig geweest en trakteerde op wat lekkers bij de koffie. En zoals gebruikelijk werd hij door ons toegezongen.


22 januari Evert van Hees toonde vandaag een presentatie van het Rhenen van voor de oorlog, na de wederopbouw en van de situatie nu. Dus van vroeger, daarna en nu. Dat gaf een mooi beeld over hoe Rhenen in de loop van de tijd is veranderd. Evert heeft een ijzeren geheugen en kon veel vertellen over de bewoners van de stad, met leuke details erbij.

En hadden we ook weer een jarige. Toon Raaphorst is 78 jaar geworden. Toon is een trouwe bezoeker van de soos en hij werd dan ook van harte toegezongen, daarbij aangemoedigd door onze opperspreekstalmeester Joop Elands. Bartho Kobus kwam nog even terug op vorige week, toen wij naar de kaartencollectie van Henk Deys zijn geweest in het Gemeentemuseum. Hij bedankte Henk nog, die dit keer niet aanwezig kon zijn, voor het feit dat hij het voor ons kosteloos geregeld had. Een luid applaus viel Henk ten deel.


15 januari Zoals u op deze foto ziet waren we dit keer niet aan de Kuilweg, maar in het nieuwe Gemeentemuseum. De soos was op uitnodiging van Henk Deys gekomen om de uitgebreide landkaarten collectie te bewonderen.

Het aantal gasten was zo groot, dat er twee groepen moesten worden gevormd. De ene groep ging mee met Henk, die uitleg gaf over diverse kaarten en vertelde hoe hij al van jongs af aan bezig was met het aanleggen van zijn verzameling. De kaarten zijn onder gebracht in een stichting van het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. Ze zijn hier ook digitaal te bewonderen. In de pauze genoten we van koffie met gebak en daarna wisselden de groepen. De eerste groep kreeg nu een rondleiding door de rest van het museum door Mieke Woldring. Het bezoek was zeker aanleiding om de kaartencollectie nog eens meer gedetailleerd te bekijken, evenals de rest van het museum, dat een aanwinst voor Rhenen mag heten.


8 januari We staan weer voor een nieuw seizoen van de soos en kunnen ons verheugen in een toenemende groei. Vandaag waren er 42 gasten. Leo Schoonhoven heeft ons verrast met een mooie presentatie over de activiteiten van de soos van het afgelopen jaar. Een enorm karwei om ongeveer 200 afbeeldingen van wat we allemaal gezien en meegemaakt hebben keurig op een rij te zetten. Alle lof. We kregen een indruk van wat er zo allemaal in een jaar gebeurt en dat is niet weinig. We mogen de mensen die dat allemaal zo netjes regelen wel bedanken. En ook de mannen die de catering altijd trouw verzorgen verdienen een pluim.


18 december Het afgelopen jaar mogen we ons verheugen in een toenemende belangstelling voor de sociëteit. Steeds meer gasten weten op de dinsdagmorgen de weg te vinden naar de Kuilweg. Dat is goed nieuws. Bartho Kobus vertoonde vandaag een film die hij maakte over de in oktober gemaakte excursie naar de Betuwe, waar diverse kastelen, kerken en dorpen werden bezichtigd. Het was een leerzame dag, waarin de inwendige mens ook niet werd vergeten. Eerst koffie met gebak, daarna een lunch en aan het einde een borrel. En zo is er weer een einde gekomen aan het jaar 2018. De eerst volgende bijeenkomst is op 8 januari 2019. Bij vertrek naar huis kregen we nog een banket letter mee, verzorgd door onze chef de cuisine, Joop Elands.


11 december Vandaag hebben we aan de hand van fotomateriaal van Leo Schoonhoven teruggekeken wat er in het afgelopen jaar zoal te doen was in Rhenen. En dat was heel wat. De hele binnenstad was op de kop gezet. Het straatwerk en de trottoirs zijn gerestyled, de riolering aangepast, waarbij ook de historische Generaalsput tevoorschijn kwam. Helaas was er geen tijd voor grondig onderzoek. Verder waren er veel feestelijkheden zoals de Cuneradag, de Rijnweek, Koningsdag enz. Leuk om zo het jaar eens door te nemen. En ook om dit voor de toekomst vast te leggen. Heel waardevol! Er was ook nog wat te vieren. Nico Westra, die sinds kort in ons midden is, was jarig geweest en trakteerde op wat lekkers bij de koffie. Het zingen hebben achterwege gelaten. De reden was dat Truus Buitenhuis, de vrouw van Job, was overleden. Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. We wensen Job veel sterke toe.


4 december Het was vanmorgen gezellig druk. Meer dan vijftig gasten mochten we verwelkomen. Ook nieuwe gezichten. We passen bijna niet meer in de zaal. En zoals meestal was er weer iemand jarig. Ditmaal Axel van Beijnhem. Dus weer koek bij de koffie en zingen voor de jarige. Verder hebben we het tweede gedeelte van de PowerPoint presentatie van Hens Dekker en Leo Schoonhoven gekeken, waar we verleden week mee waren begonnen. Veel afbeeldingen uit onze jeugd, wat zoveel opmerkingen van herkenning opleverde, dat de geluidsinstallatie moeite had om er boven uit te komen. En zoals ieder jaar aan de vooravond van Sint Nicolaas, had Joop Elands weer voor een heerlijke speculaaspop gezorgd. Kortom weer een geslaagde ochtend.


27 november Vandaag is er niemand jarig. Dus geen lekkers en geen gezang. Wel een mooie PowerPoint presentatie, die jaren geleden is gemaakt door Hens Dekker en Leo Schoonhoven over Rhenen in de jaren vijftig. We hebben hem al eerder gezien, maar dat was jaren geleden en je ziet altijd weer nieuwe details. Zo zagen we het aangeven van de 10.000e inwoonster van Rhenen, Janny van Wijk en juist in deze dagen lazen we in de Rhenense Betuwse Courant dat de 20.000e inwoonster, Celeste Hailey Westdijk, was geboren. Een verdubbeling in ongeveer zeventig jaar. Ook de opening van de Rijnbrug kwam voorbij en de vele middenstanders, zoals de bakker, de melkboer, de kolenboer enz. Allemaal voorbij. We zagen het verdwijnen van rijtjeshuizen in de Waalbuurt, de Cuneralaan en de Zandheuvel. De presentatie bevat bijna 300 afbeeldingen en we kwamen tot de helft. Volgende week komt de rest aan de beurt. Heeft u belangstelling, kom gerust langs. U bent welkom.


20 november Vandaag was het de beurt van Ben van Laar om op de stoel plaats te nemen. Op 11-11 was hij 77 jaar geworden. Deze keer werd er niet gezongen, want er was ook een bericht gekomen van het overlijden van Henk van Walsem. Hij was ook 77 jaar. Zo kwamen vreugde en verdriet bij elkaar. In een moment van stilte hebben we Henk herdacht. Wim Looyen vertoonde een film over de opening van het Gemeentehuis in 2002 door mr. Pieter van Vollenhoven. Daarna keken we naar een film van de try-out van het verhaal over de familie Smit, die Johan Smit destijds in de Commanderij hield. Later heeft Johan deze presentatie, op zijn bekende humorvolle wijze, in de Hof van Rhenen voor een breder HVOR publiek vertoond.


6 november Op het programma stond vandaag een film die Bartho Kobus vertoonde over het weer in Nederland. Aan de hand van de bekende Verkade albums van Jac P. Thijse, gingen we door de vier jaar getijden heen. In weinig landen wordt er zoveel over het weer gesproken als in Nederland. Het is vaak een startzin om een gesprek te beginnen. We startten in de winter met beelden van kou en ellende, van sneeuw en ijs. Dicht gevroren rivieren en ingesneeuwde dorpen in het noorden van het land. Dat waren nog eens winters. Maar ook was er vreugde. Sneeuwpoppen maken, sleetje rijden, skiën, schaatsen. Wie herinnert zich niet de Elfstedentocht van 1963. Over naar de lente met de schoonmaakwoede van onze ouders en de koeien die de wei in gingen. De bollenvelden en bloeiende boomgaarden. De zomer bracht de drukte op de stranden, maar ook soms overlast door stortregens en hagelbuien. De herfst was voor de boeren nog wel eens een probleem voor het oogsten. Nattigheid op de velden leidde tot slechte oogsten. De film liet wel de extremen zien en was daardoor niet representatief voor het gemiddelde weer. Niettemin was het weer een mooie ochtend. Maar het was ook nog feest. Onze erevoorzitter Henk Deys had de leeftijd van 86 jaar bereikt en wij wensen hem nog veel jaren in goede gezondheid toe. We hebben hem toegezongen met een luidkeels ‘Lang zal hij leven’ en met een driewerf hiep-hiep hoera!


30 oktober Vanmorgen vieren we eerst de verjaardag van Aart van de Brink, die 73 jaar is geworden. We zongen hem zoals gebruikelijk toe en wensten hem nog vele goede jaren toe. Daarna was het de beurt aan Evert van Hees, die een presentatie vertoonde van prentbriefkaarten en foto’s van de straten aan de westkant van Rhenen. Zo kwamen de Utrechtsestraatweg, het Paardenveld, Spitsbergen, de Zandheuvel, de Bantuin en de Oude Veenendaalseweg op het scherm langs. Afbeeldingen van vroeger en van nu, zodat we het verschil konden zien. Evert is gezegend met een uitstekend geheugen en kon ons veel verhalen vertellen over de mensen die daar gewoond hebben en ook hun familieverbanden. Het mooie is dat er altijd wel aanwezigen zijn die aanvullende verhalen of opmerkingen zijn, die de geschiedenis van de Rhenense bewoning kunnen aanvullen. Kortom, weer een leerzame ochtend, waarvan dit nog maar deel 1 was en er dus nog meerdere delen zullen volgen.


23 oktober Deze morgen hebben we gekeken naar een presentatie die ongeveer 10 jaar geleden door Hens Dekker is gemaakt. Hens, die vijf jaar geleden is overleden, heeft tal van presentaties gemaakt, die hij heeft nagelaten aan de HVOR. Zo nu en dan laten wij er een zien in de sociëteit op dinsdagmorgen. Deze keer ging het over tollen, in de ruimste zin van het woord. Water en wegtollen uit vorige eeuwen, tollen als kinderspel, namen met tol erin zoals Tollenaar, enz. ruim 75 afbeeldingen passeerden de revue. En dan was er ook weer een jarige, die wij een ‘lang zal hij leven’ toezongen. Het was Wim Looijen, die de leeftijd van 72 jaar had bereikt.


16 oktober Bij binnenkomst van de zaal valt het altijd weer op dat de gasten druk in geanimeerde gesprekken gewikkeld zijn. Dat geeft aan dat de sociëteit zeker aan z’n behoefte voldoet. Het kost de leiding dan ook wat moeite om de zaal stil te krijgen en dat is een goed teken. Vandaag was Leo aan de beurt om een presentatie te houden over mooie opnamen van Rhenen, die hij gemaakt heeft, gecombineerd met oude prentbriefkaarten. Voor velen bekende plaatjes, maar toch altijd weer mooi om te zien. Vooral als je de verschillen tussen toen en nu ziet. En voor nieuwkomers, die er gelukkig ook zijn, een mooi stukje Rhenense geschiedenis. De opkomst was zoals altijd prima. Ook vandaag was er weer wat te vieren. Evert van Hees was jarig geweest en werd enthousiast toegezongen door de aanwezigen. Daarna was er de traditionele koffie met wat lekkers. Ook werd de uitkomst van de quiz bekend gemaakt. De 3e prijs was voor Kees Waiboer, de 2e prijs voor Henk Deys en de eerste prijs was voor Ben van Laar, die tevens een mooie oorkonde kreeg.


9 oktober Wegens afwezigheid van Kobus van Ingen, die een presentatie zou houden, heeft Bartho Kobus een film vertoont over de komst van de panda’s naar Ouwehands Dierenpark. Vanaf het prille begin van de plannen tot aan de komst van de dieren in Rhenen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Er is veel gelobbyd. Drie premiers en de koning hebben hun best gedaan om de Chinese overheid zover te krijgen dat zij toestemming gaven. De eigenaar van Ouwehands Dierenpark, Marcel Boekhoorn, heeft kosten nog moeite gespaard en een heel media spektakel op poten gezet. De twee panda’s blijven 15 jaar hier, op een soort lease basis. Daarna gaan ze weer terug naar China. In het begin kwamen er stromen bezoekers op af, maar na een paar weken keerde de rust terug. Maar Rhenen stond wel even op de kaart.


2 oktober Vandaag hebben we de verjaardag van onze gastheer, Johan Smit, gevierd. De zaal waar wij wekelijks bijeen komen is door de familie Smit ter beschikking gesteld, waarvoor wij hen zeer erkentelijk zijn. Johan is 83 jaar geworden. Verder is vandaag de quiz besproken die we de vorige week hebben gehouden. De uitslag wordt later bekend gemaakt.


25 september Deze morgen was anders dan alle vorige ochtenden. Er werd namelijk een quiz gehouden. Kobus van Ingen en Hans Gadella hadden 47 vragen bedacht en op papier gezet. Op het scherm werd de vraag herhaald, verlucht met een afbeelding. Gelukkig was het multiple choice. We konden kiezen uit drie antwoorden. Er waren moeilijke vragen bij, maar ook vragen waarbij je moest gokken. Bijvoorbeeld hoeveel fietsen werden er gemaakt door de fietsenfabriek van De Hartog 130.000, 140.000 of 150.000. en hoeveel kinderen had Frederik van de Palts. 13, 14 of 15. En zo waren er nog een paar. Omdat je soms een beetje moest gokken, was er voor iedereen wel een kans om te scoren. Volgende week horen we de uitslag en dan worden ook de prijzen uitgereikt. En dan was er ook nog een jarige. Neldus Tollenaar heeft de leeftijd van 86 jaar bereik. Luidkeels werd hij toegezongen, waarna we koffie en koek kregen van Joop Elands en zijn mannen. Kortom het was weer een gezellige ochtend.


18 september Vandaag weer een verjaardag. Deze keer was Bartho Kobus het feestvarken. Zoals gewoonlijk was er koffie met koek en een luidkeels ‘Lang zal hij leven’. Door omstandigheden kon Evert van Hees de op de agenda staande presentatie niet vertonen, maar Bartho had een mooie film over verdwenen beroepen. We zagen onder andere de melkboer, de groenteboer, de voddenboer, de kolenboer enz. hun beroep uitvoeren. Altijd met een sjekkie tussen de lippen. Zwaar en vaak vuil werk. Velen van ons hebben de tijd mee gemaakt dat deze beroepen nog heel gewoon waren. Al deze beroepen zijn weg gesaneerd, of overbodig geworden. Volgende week houden we een quiz. Dat is een nieuwe activiteit. We zijn benieuwd hoe dat zal gaan. Iedereen is welkom, ook niet leden. Die kunnen dan gelijk lid worden, want als je eenmaal een keer de soos bezocht hebt, dan smaakt het naar meer.


11 september Vandaag liet Bartho Kobus een film zien over de vrouw van de minister van volksvoorlichting en propaganda van het ‘1000 jarige Rijk’, Joseph Goebbels. Het was een gruwelijke inkijk in het leven van deze op macht beluste vrouw, die onvoorwaardelijk geloofde in Adolf Hitler. Op 19 december 1931 trouwde Magda voor de tweede keer, nu met Joseph Goebbels. Een van de getuigen was Adolf Hitler. Ze kregen zes kinderen: Helga (1932), Hildegard (1934), Helmut (1935), Holdine (1937), Hedwig (1938) en Heidrun (1940). De naam van elk kind begint met de letter h, de eerste letter van Hitler omdat Hitler voor haar een god was. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, terwijl de Russen oprukten naar Berlijn, zat ze met haar gezin bij Adolf Hitler in de Führerbunker. Op 1 mei 1945 volgde het gezin Goebbels de Führer in de dood. Helmut Gustav Kunz, assistent van de hoofdarts van de gezondheidsdienst, gaf de zes kinderen een flinke dosis morfine. Toen de kinderen gedrogeerd waren, brak Dr. Ludwig Stumpfegger, Hitlers persoonlijke arts, een blauwzuurcapsule in de mond van ieder kind. Later die avond pleegde Magda samen met haar man in de tuin van de Rijkskanselarij zelfmoord door middel van een blauwzuurcapsule. Wie meer wil weten over het leven van Magda Goebbels, kan dat vinden op het internet. Er was ook nog wat vrolijks op deze ochtend. Henk van Beijnhem was 77 jaar geworden en dat moest gevierd worden met het gebruikelijke ‘Lang zal hij leven’ en wat lekkers bij de koffie. Ook werd er aandacht geschonken aan het feit dat de naam van Henk Deys verbonden is aan het ‘Henk Deys Plein’, dat nu zijn naam draagt.


3 juli Vanmorgen vertoonde door Bartho Kobus twee filmpjes. Een over het bezoek dat de leden van de Soos brachten aan de kasteeltuin van het voormalig kasteel in Hemmen. Het kasteel, dat eigendom was van Frans Godard baron van Lynden van Hemmen (1836-1931) en die kinderloos stierf, valt dan onder het beheer van Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending. Het geheel omvat 700 ha. In de oorlog werd het kasteel geheel verwoest. De tuin en het park dat in Engelse landschapstijl is ontworpen, worden onderhouden door vrijwilligers en is vrij toegankelijk. Het tweede filmpje ging over de feestelijke opening van Vreewijk in november 2017. De woningstichting Rheam en de gemeente hadden er een uitgebreid feest van gemaakt, dat goed bezocht werd. Bartho kreeg alle lof voor het vakkundige werd dat hij geleverd had. Een mooie bijdrage voor de toekomst, als Vreewijk3 over 100 jaar wordt gebouwd. Fijn was het ook om Piet Hovestad te begroeten, die weer acte de préséance gaf.


26 juni Hoera, Hans Gadellaa was jarig, 77 jaar. We wensen hem nog veel gezonde jaren toe. Vandaag vertoonde Henk Deys een selectie uit zijn landkaartenverzameling. Het was een gevarieerde weergave van de collectie die ging over Rhenen, de provincie en onder andere de Vallei met de loop van de Bisschop David Grift over een periode van eeuwen. Op Open Monumentendag is de collectie te bewonderen in het nieuw museum. Op 7 september wordt de tentoonstelling geopend voor genodigden en de dag erop voor het publiek. De officiële opening van het museum vindt op een later tijdstip plaats. De hele verzameling heeft Henk Deys geschonken aan de Vriendenstichting van het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. Deze steunstichting gaf de collectie vervolgens in langdurige bruikleen aan het RHC in Wijk bij Duurstede. Aanstaande dinsdag 3 juli is de laatste bijeenkomst van de sociëteit. Daarna gaan we op zomerreces tot 28 augustus. We hopen elkaar dan weer in goede gezondheid te ontmoeten.


19 juni Vandaag is het de verjaardag van Jan Lieuwen. Hij is 71 jaar jong geworden, dus onder ons nog een jonkie. Deze morgen werd verder verzorgd voor Evert van Hees, die een serie afbeeldingen vertoonde over de Herenstraat en omgeving ten oosten van het gemeentehuis. Mooie opnamen van vroeger en hoe het nu is. Heel wat panden zijn hier verdwenen, deels door de oorlog maar ook door brand. Zoals de meubelfabriek van Deen, de sigarenfabriek van Van Voorthuizen en de Katholieke kerk. Allemaal op een klein gebied. Dit gedeelte van Rhenen is pas gebouwd na de aanleg van de spoorlijn. Rhenen breidde zich toen in oostelijke richting uit. Bekende panden, zoals Komatie en Vrijheid en de Mevrouwenbuurt zijn beschreven in met M.I.P. boekje van Henk Deys.


29 mei Zoals bijna iedere week was er ook vandaag weer een jarige. Jan van Baaren was de gelukkige die mocht trakteren en als dank hebben we hem toegezongen. Daarna liet Kobus van Ingen een presentatie zien over de wederopbouw van Rhenen, die destijds was gemaakt door Hens Dekker en Henk Deys. Altijd weer indrukwekkend hoe deze ramp Rhenen trof. Velen van ons waren toen nog klein of nog niet geboren, maar de verhalen van onze ouders kennen we en het moet voor hen toch een enorme schok geweest zijn toen zij terug keerden naar Rhenen in de tweede helft van mei 1940. Als je de beelden nu ziet kun je begrijpen dat er na de oorlog niet erg veel over gesproken werd kennelijk wilde men deze ellendige tijd zo snel mogelijk vergeten door het te verdringen. De handen werden uit de mouwen gestoken en men ging direct aan de slag met de wederopbouw. Zo is Rhenen nu een kenmerk van de Delftse School, de bouwstijl uit die tijd, waarin er een schaarste was aan materialen. Toch heeft men kans gezien om de stad snel te herbouwen en in 1942/43 was het grootste deel klaar. Als je de gevels nu ziet en die vergelijkt men de situatie van net na de oorlog, dan valt direct op dat het erg rommelig is. Vooral de winkelpuien met allerlei soorten en kleuren luifels is niet direct een voorbeeld van schoonheid. Ook de geverfde gevels verfraaien het geheel niet. De gemeenteraad heeft nu een plan om de gevels zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen, voor zover dat mogelijk is. Per slot van rekening is een binnenstad, gebouwd in de stijl van de Delftse School een unicum in Nederland, waar we zuinig op moeten zijn.   __________________________________________________________________________________ 22 mei. We hebben vandaag weer een jarige. Harry Rebergen is de gelukkige. We hebben voor hem gezongen en genoten van de versnapering bij de koffie. Hierna liet Leo Schoonhoven een serie foto’s zien van Rhenen door de loop der jaren heen. Altijd weer interessant en ook nu weer viel er weer iets nieuws te zien en kwamen er aanvullingen bij de afbeeldingen uit de zaal. Deze aanvullingen en opmerkingen worden later verwerkt in de beeldbank, zodat die steeds meer informatie bevat. Ondanks het mooie weer en de vakantietijd voor senioren was de opkomst prima. Heeft u interesse, u bent van harte welkom!     _________________________________________________________________________________ 15 mei. Gerrit van Nieuwenhuizen hield deze morgen een lezing over Leonardo da Vinci, die was geboren in Vinci, 15 april 1452 en overleed op 2 mei 1519 in Frankrijk, Amboise waar hij ook begraven ligt. Leonardo heeft het grootste gedeelte van zijn leven in het noorden van Italië doorgebracht maar bleef nooit lang op een plaats. Het was een interessante lezing over dit genie. Hij was een genie op vele terreinen, en was onder andere schilder, architect, beeldhouwer, schrijver, natuurkundige, componist, filosoof, uitvinder en anatomist. De man moet over een tomeloze energie hebben beschikt. Het was een mooie ochtend met een prachtige PowerPoint presentatie en een boeiend betoog van Gerrit.     ________________________________________________________________________________ 1 mei. Vandaag zijn we op excursie geweest en wel naar het museum in Veenendaal, dat gevestigd is in de Cultuurfabriek aan het Kees Stip plein. Met 31 personen trokken we om 9.30 uur richting Veenendaal en werden daar ontvangen met koffie en heerlijk gebak. Na dit genuttigd te hebben werden we in drie groepen verdeeld en vertelden de gidsen over de geschiedenis van Veenendaal. Van de turf naar de wolkammers en wevers en verder naar de sigaren industrie. Wat opviel was dat men in Veenendaal altijd weer een andere industrie vond. Toen de turf opraakte ging men over naar de textielindustrie en sigarenindustrie. Hierin werkten duizenden mensen. Ook waren er mooie maquettes van verdwenen gebouwen te bewonderen, die door een vrijwilliger zijn gemaakt. Tot slot was er een tentoonstelling van lingerie uit de collectie van de Hollandia Tricotage fabriek, die in de jaren tachtig zijn deuren moest sluiten. Van ondergoed van vroeger, tot de laatste mode was er te bewonderen. Weer een geslaagde ochtend, met een pluim voor de organisatoren.           _________________________________________________________________________________ 24 april Enige jaren terug kwam een joodse onderduiker, Jack de Lange, in de Commanderij vertellen over zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog. Hij was toen 14 jaar oud, woonde in Amsterdam en moest met het familie onderduiken. Het gezin werd verspreid over het land en Jack kwam na enige omzwervingen terecht in Achterberg, bij het gezin van Piet Veldhoven. Na een inval van de Duitsers vluchtte Jack en kwam met behulp van het verzet terecht in Overijssel, waar hij de verdere onderduiktijd doorbracht. Na de oorlog bleek het hele gezin de verschrikkelijke tijd doorgekomen te zijn. Van het verhaal in de Commanderij is een filmopname gemaakt, die wij deze dag bekeken hebben. Jack vertelt zijn verhaal regelmatig op scholen, net als het helaas overleden lid van onze vereniging, Cor Crum dat deed. Opdat ook de jeugd kennis neemt van wat er in die jaren gebeurde. _________________________________________________________________________________ 17 april. Vandaag is Anton van de Wetering jarig. Hij is 68 jaar geworden. Dus onder ons is hij nog een jonkie. Ook was er nog een verrassing. Halverwege de ochtend kwam Piet Hovestad binnen. Hij was opgehaald door Lex Mulder en het deed hem en ons zichtbaar goed dat hij weer in ons midden kon zijn. De ochtend werd verzorgd door Henk Deys, die een presentatie vertoonde over Achterberg. Veel bekende namen passeerden de revue, zoals Van Laar, Laros, Van de Scheur enz. Veelal vergezeld van hun bijnaam, die nodig was om aan te geven tot welke tak de genoemde persoon hoorde. Het werd vroeger ten onrechte gezien als een scheldnaam, maar dat was het beslist niet. We kregen een inkijk in het boerenleven van vroeger, waar vooral de kleding opviel. Veel klompen, donkere pakken, lange rokken en kapjes voor de vrouwen en petten voor de mannen. Ook viel op dat men erg gehecht was aan het paard. Veel foto’s waren gemaakt met een persoon op of naast een paard. Het liet zien dat een paard van grote waarde was. Kortom weer een leerzame ochtend. _________________________________________________________________________________ 10 april Vandaag hebben we gezongen voor Wil Otte. Hij werd net als zijn broer Dick, 71 jaar. Na van zijn traktatie te hebben genoten, heeft Bartho twee films vertoond uit de tv serie ‘Andere Tijden’. Hierin vertelden Nederlanders die Indisch bloed hadden, over de tijd van de Japanse bezetting. Zij werden niet geïnterneerd, maar voor hen waren het toch moeilijke jaren. Vooral omdat hun familieleden van westerse afkomst wel opgepakt werden en die de oorlog vaak niet overleefden. Wat opviel was dat zij vertelden over de tijd na de Japanse overgave, de toestand die voor hen nog veel moeilijker werd. Het waren verhalen waar niet veel over bekend is en voor ons was het goed om ook van dit deel van de geschiedenis over het voormalig Nederlands Indië kennis te nemen. Lijkt het u interessant om deze dinsdagochtenden bij te wonen, dan bent u van harte welkom. We beginnen altijd om 10.00 uur, aan de Kuilweg     _____________________________________________________________________________   3 april Bartho Kobus vertoonde vandaag een paar oude films, waarvan een deel afkomstig was uit de collectie van Martin Schoemaker en die zijn vader destijds heeft gemaakt. We zagen onder andere een film over een puzzeltocht met motoren. Opvallend was dat de deelnemers meestal een alpinopet droegen in plaats van een helm en dat bijna alle deelnemers met een sigaret in de mond reden. Zij waren nog van de generatie van; ‘jochie ge bin nou veertien joar, zoude gij es nie gaon roawke.’ Verder kwam er een film over de opening van het VVV kantoor op de Frederik van de Paltshof, dat samen viel met de komst van de eerste NBM bus, als opvolger van de tram. Hier waren vele bekende Rhenenaren op te herkennen. Tot slot nog een film over een bejaarden uitje en de opening van de gerenoveerde Molenstraat in jaren tachtig. Weer een geslaagde ochtend.


27 maart Vandaag was het tweede deel van de presentatie van Evert van Hees over de tabaksindustrie in Rhenen aan de beurt. Wat opviel was het grote aantal sigarenfabrieken en fabriekjes die in de loop der tijden hier gevestigd waren. Veelal bestonden ze uit een paar personeelsleden, maar er waren ook enkele grotere bedrijven, onder andere Spaan en Bertram, die een paar honderd werknemers had, maar die helaas naar Amersfoort vertrok. Veel van die bedrijfjes gingen na enige jaren failliet, of hielden op te bestaan. Wat ook opviel is dat deze bedrijven over het algemeen in het centrum van Rhenen waren gevestigd. Na de oorlog was het gedaan met deze industrie in Rhenen. De grotere bedrijven in Veenendaal en Wageningen trokken veel Rhenense werknemers. Bijvoorbeeld de Ritmeester en Panter in Veenendaal en Schimmelpenninck in Wageningen. Hulde aan Evert, die alle gegevens uit zijn stalen geheugen opviste, zonder papier! Ook deze morgen hebben we weer een jarige toegezongen. Het was Jan Quint, die in de stoel plaats mocht nemen. ________________________________________________________________________________ 20 maart Vandaag hebben we de tabaksindustrie van Rhenen bekeken. Vanaf de teelt tot aan het eindproduct, de sigaren. In iedere Rhenense familie zaten wel mensen die in de teelt, of in de sigarenindustrie gewerkt hadden. De tabaksplanters pachtten de grond meestal van een grondeigenaar. het was een riskant product. Gevoelig voor ziekten, hagel en wind. De percelen werden beschermd door bonenheggen, waarvan de opbrengst voor de pachter was. In Rhenen waren heel veel sigaren fabrieken. Van bedrijfjes met een paar personen, tot enige grote bedrijven met meer dan honderd. Evert van Hees had deze presentatie gemaakt en voorzag hem van commentaar. Zoals altijd deed hij dat zeer gedetailleerd. Er was geen tijd genoeg om de hele presentatie te zien, zodat we volgende week kunnen genieten van deel 2. Verder deelde Kobus van Ingen mede dat we op 1 mei een bezoek zullen brengen aan het museum in Veenendaal, waar we een rondleiding zullen krijgen.   _________________________________________________________________________________ 13 maart Deze ochtend hebben we gekeken naar een PowerPoint presentatie uit de uitgebreide collectie die Hens Dekker ons heeft nagelaten. Het was een mooie presentatie genaamd De Sportberg, waarop de vele sporten die op de Grebbeberg werden en worden beoefend. Het aantal sporten is teveel om op te noemen, maar een paar springen er uit. Zo werden in de jaren zestig in het bad van Ouwehands Dierenpark internationale zwemwedstrijden gehouden.   Hier namen onder andere Ada Kok en Erica Terpstra aan deel. Ook op het terrein van de atletiek en de wielersport speelt de berg een rol. Menige ronde leidt over de Grebbeberg en zo bracht de Olympisch kampioene Fanny Blankers-Coen destijds, op uitnodiging van de Rhenense hotelier Lahey, een paar dagen hier door. Verder werd de berg in die tijd gebruikt voor de internationale motorcross wedstrijden op het voor Nederlandse begrippen unieke parcours. Deze wedstrijden trokken tien duizenden bezoekers. Kortom, het was een presentatie met prachtige beelden.     _________________________________________________________________________________ 27 februari Een bijeenkomst die begon met een korte schets door Kobus van Ingen, van zijn herinneringen aan ons – onverwacht overleden – Soos-lid Gijs van Ingen, gevolgd door een moment van stilte ter nagedachtenis aan Gijs. We hadden ook een jarige: Maarten Schuurmans. Voor hem was vandaag de Stoel neergezet. We hebben hem allemaal van harte gefeliciteerd, maar de sfeer was er vandaag niet naar om het ‘lang zal hij leven’ te zingen – gelukkig had hij daar alle begrip voor.           Bartho liet ons 2 films zien: de film van Willem van Looijen met een kort interview met o.a. Eus Kallen die zeer onlangs plots overleed. En daarna de informatieve en interessante film van TV Gelderland. Een ochtend met een wat dubbel gevoel.


20 februari Vandaag hebben we genoten van een presentatie over dorpskerken in Friesland en de Betuwe. Verzorgd door Leo Schoonhoven (geboren Fries) en Kobus van Ingen. De eeuwen oude kerken stonden in Friesland veelal op terpen en waren in eerste instantie eenvoudig van bouw. Veelal werd hout gebruikt als bouwmateriaal, later tufstaat en baksteen. In de Betuwe waren de kerken wat rijker uitgevoerd. De bevolking was iets meer welvarend en door de ligging van de dorpen aan de rivieren was de aanvoer van bouwmaterialen, zoals hout en tufsteen uit Duitsland, eenvoudiger. Het is de moeite waard om voor de soosleden een excursie te organiseren naar een paar van deze dorpskerken bij onze zuiderburen.


13 februari Deze morgen werden we opgeschrikt door het plotseling overlijden van Eugéne Kallen, die een trouw lid was van de dinsdagmorgen soos. We hebben hem in een moment van stilte herdacht. Henny Boor, van de werkgroep Virtueel Rhenen, toonde ons de stand van zaken over Rhenen uit de zeventiende eeuw, waar de werkgroep al zo’n tien jaar aan werkt. Een indrukwekkende prestatie, vooral als je bedenkt dat deze mensen werken met een uiterst klein budget. Het uiteindelijk doel is dat men op de IPad, mobiele telefoon, of een virtual reality bril door de binnenstad kan lopen. Voor het zover is moeten er nog heel wat hindernissen genomen worden, maar gezien het enthousiasme van deze werkgroep, zal het zeker lukken.   ______________________________________________________ 6 februari Zoals vaak voorkomt, was er nu ook weer een jarige. De stoel werd klaar gezet en deze keer kon Evert Mager op de troon plaats nemen. Joop Elands zette als te doen gebruikelijk de eerste toon in, waarna we Evert het ‘Lang zal hij leven’ toezongen. Na koffie met wat lekkers genoten te hebben liet Bartho een vervolg van de film over de Watersnoodramp van vorige week zien. Nu ging het over de hulpgoederen die van over de hele wereld binnen stroomden. En wel in zulke hoeveelheden, dat de hulporganisaties, als het Rode Kruis, er geen raad mee wisten. Veel goederen werden, via stille diplomatie, doorgezonden naar andere landen, die ook wel hulp konden gebruiken. Na de pauze kregen we een film te zien van ons bezoek in 2015 aan het Streekmuseum Baron van Brakel in Ommeren. Hier zijn drie afdelingen onder gebracht. Het Streek museum, het Boerenwagen museum en de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Een prachtige pleisterplaats om te bezichtigen tijdens een fietstochtje door de Betuwe.         _____________________________________________________   30 januari Vandaag hadden we weer koek bij de koffie. Kobus van Ingen was jarig en zoals te doen gebruikelijk hebben we hem toegezongen. Daarna werd er een serie filmbeelden vertoond van het Polygoon Nieuws over de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Indringende beelden van een ramp met een omvang die grote gevolgen had voor de getroffen gebieden, en met ruim 1800 doden tot gevolg. De afsluiting van de zeegaten en de verhoging van de zeedijken. Het eeuwige gevecht van Nederland tegen de zee. Vanuit Rhenen werd onder andere gehoor gegeven aan de oproep om met auto’s naar het rampgebied te komen. Diverse eigenaren togen richting Zeeland. Ook werden de jongens die in militaire dienst waren, terug geroepen van verlof. Henk Deys vertelde dat hij, als jong student, ook geholpen had met het met zandzakken, verzwaren van de dijken. In Rhenen werden ook veel evacués opgevangen, waarvan de kinderen enige tijd hier op school gingen. Als schoolkinderen in die tijd liepen wij langs de deuren om z.g. Watersnoodpostzegels te verkopen. Ook werd een landelijke actie gehouden ‘Beurzen open, dijken dicht’.


Dinsdagmorgen 23 januari Vanmorgen heeft Roelof de Jong, lid van de Weidebeschermgroep Binnenveld van het IVN, een presentatie gehouden over het wel en wee van de weidevogels in het gebied tussen Rhenen, Wageningen, Bennekom, Ede en Veenendaal. Hij vertoonde een prachtige film waarin vooral tot uiting kwam hoe mooi dit gebied is, maar ook hoe kwetsbaar. De film werd begeleid door muziek van het Symfonisch Blaasorkest Ons Genoegen. De vogels die in beeld kwamen waren vooral de kievit, grutto, wulp, tureluur en de scholekster, die hun uiterste best deden om boven het geluid van het orkest uit te komen. De nadruk werd ook gelegd op het goede samenwerken met de boeren in dit gebied. Historisch is dit gebied ook interessant. Nog goed te zien is hoe de eerste wegen en boerderijen zijn ontstaan. Dit is goed te zien aan de Cuneraweg, waar op de hoge zijde het bouwland ligt en aan de natte zijde de graslanden en de boerderijen liggen. Kortom het was weer een boeiende morgen met een goede opkomst.


Dinsdagmorgen 9 januari We begonnen deze morgen met het bericht dat onze penningmeester Krijn Klaassen dit weekend was overleden. Krijn was 74 jaar en nog geen jaar bestuurslid van onze vereniging. We hebben hem met een ogenblik stilte herdacht. Piet Hovestad is opgenomen in het ziekenhuis met een hersenbloeding. Hij zal voorlopig rust moeten houden. Wim Looijen werd met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht en is na een dotter behandeling weer thuis. Zo begint dit jaar toch met verdriet en zorgen. Bartho Kobus liet ons deze ochtend de door hem gemaakte film zien over de sloop en herbouw van Vreewijk. Het gaf een mooi overzichtelijk beeld hoe de sloop en vooral de bouw van de woningen tot stand is gekomen. Zulke opnamen zijn bijzonder waardevol voor de geschiedenis van Rhenen in de toekomst.     Kortom – het was weer een memorabele bijeenkomst.


Dinsdagmorgen 2 januari 2018 Bij dinsdagmorgensoos aan de Kuilweg was er deze morgen meer lawaai dan op andere ochtenden. Ieder wenste elkaar een goed en vooral gezond 2018 toe. Het duurde dan ook geruime tijd voordat de groep stil te krijgen was en Leo Schoonhoven zijn presentatie kon houden. Dat was, zoals ieder jaar, een overzicht van de gebeurtenissen die afgelopen jaar de revue passeerden. Het geeft een goede indruk van wat er door de leiding zoal georganiseerd is in het afgelopen jaar. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Dat het gewaardeerd wordt, is te zien aan het groeiend aantal bezoekers van de Sociëteit van de HVOR.


Vanmorgen, 19 december, was het de bedoeling dat in de Sociëteit aan de Kuilweg een film vertoond zou worden over de eerste fase van de bouw van Vreewijk. Maar helaas liet de techniek ons in de steek. Iets wat zelden voorkomt. De DVD liet het afweten. Maar Bartho en Kobus, flexibel als zij zijn, hadden nog wat achter de hand en zo konden wij toch nog genieten van beelden over de uitreiking van de prijzen aan scholieren die mee gedaan hadden aan de wedstrijd over de Pandaberen in Ouwehand. En we werden getrakteerd op mooie beelden van het dorp Echteld. Tot slot verraste Joop Elands ons allemaal op een heerlijke Kerstkrans.


Dinsdagmorgen 12 december ‘17 was de opkomst, ondanks het slechte weer, zoals altijd goed. Deze keer vertoonde Evert van Hees via de beamer een serie foto’s over de Nieuwe Veenendaalseweg en omgeving. Foto’s van o.a. de Openbare Lagere school, het Bestedelingenhuis, de latere Tollekamp en veel afbeeldingen van toen en nu. Dank zij het ijzeren geheugen van Evert deden vele namen van Rhenenaren uit het verleden de ronde en kwamen we niet verder dan de helft van de Nieuwe Veenendaalseweg. Er komt dus nog een vervolg op deze boeiende lezing!